Овочі-Ягоди-Сад

В Україні росте попит на кондитерський фундук

В Україні росте попит на кондитерський фундук
Фундук Tonda Di Giffoni

У 2022-2023 роках компанія Filbert, що на Одещині, виростила та переробила 150 тонн фундуку. В компанії планували продажі кондитерського фундука на вітчизняному ринку, але вже не встигають закривати його потреби.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник компанії Максим Шейко.

Цей обсяг складно продати на експорт до Європи, зауважує він. Менше 100 тонн на рік Європа навіть не розглядає.

«Щоб вийти на ринок Європи, потрібно виконати низку умов, перш за все – дати більші та регулярні обсяги поставок – наприклад, одна фура (22-23 тонни) на місяць. Це 250 тонн на рік чистого ядра, а в шкаралупі – близько 700 т. Вся Україна сукупно стільки не збирає, не кажучи вже про мене», – сказав Шейко.

З 2020-го на 2021 рік компанія не змогла реалізувати свій урожай, тому вирішила започаткувати власне виробництво, яке вже в цьому році випустила першу продукцію, яка рушила до українських супермаркетів.

«Завдяки переробці ми намагаємось вирішити дві проблеми: знайти спосіб реалізації власного фундука та отримати додаткову маржинальність, – зазначив власник підприємства. – Причому продаж кондитерського фундука ми спочатку планували лише на внутрішній ринок, а сьогодні вже не встигаємо закривати його потреби».

Читайте також: Агровиробники вимагають розрахунків від торговельних мереж