Засвоєння марганцю організмом тварин зростає за додавання кукурудзяної олії
Абсолютний уміст марганцю в органах і тканинах певною мірою залежить від абсорбції його організмом. Відомості про утримання марганцю в організмі птиці досить суперечливі, пише журнал «Наше птахівництво».
Дані різних учених свідчать про те, що цей показник може коливатися від 3-4% до 82-92% споживаного. Згідно з дослідженнями А. Хенніга, всмоктування марганцю в кишківнику дуже слабке. У молодняку птиці воно не більше як 13% кількості, що надійшла; у дорослих особин – до 5%.
Марганець усмоктується головним чином у дванадцятипалій кишці, після чого швидко виводиться з крові й переходить у печінку, кістки, пір’я, які є основними резервними джерелами цього елемента в організмі.
Засвоєння марганцю значною мірою залежить від умісту його в раціоні, а також від використаних компонентів і наявності жирів у кормах. Так, засвоєння марганцю в організмі тварин підвищується, якщо у корм додати 5-10% кукурудзяної олії.
Як повідомлялося, марганець запобігає ожирінню печінки у птиці.