Овочі-Ягоди-Сад

Чернівецькі садівники розвивають господарство через реконструкцію

Чернівецькі садівники розвивають господарство через реконструкцію

Сьогодні через перевиробництво фруктів все менше сенсу збільшувати садівничі площі. Проте, щоб розвивати господарство, потрібна постійна реконструкція вже діючих насаджень.

Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловив Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства «Макосад» (Чернівецька область).

Зараз господарство вирощує 60 га яблуні, 15 га груші, 6 га черешні та 1 га сливи. Втім, склад насаджень постійно змінюється. У яблуневому саду «Макосад» щорічно робить сортозаміну – нерентабельних сортів на більш актуальні. Донедавна вони мали багато сливи – та майже всю викорчували, на її місці посадили грушу, десь збільшили черешню. 

«Тобто постійно підлаштовуємось під умови ринку, – розповідає Макаренко. – Сливу легко виростити, але важко продати. Черешня навпаки дуже складна культура у вирощуванні, але на ній більше шансів заробити, бо доглядати її можуть далеко не всі. Найбільший досвід у нас історично з яблуком, потім груша, слива. Черешню ми тільки освоюємо». 

Читайте також: Спеціалістка розповіла, які сорти яблунь довелося корчувати