Тваринництво

Курячий послід: підстилковий або безпідстилковий

Розрізняють підстилковий і безпідстилковий послід птиці, пише журнал «Наше птахівництво».

Підстилковий послід сипкий, невисокої вологості (30-50%). Містить 10% аміачного азоту від його загальної кількості. Для підстилки, як правило, застосовують торф, подрібнену солому, тирсу листяних порід. Вологість торфу не має перевищувати 50%, інших видів підстилки – 30%. Підстилка консервує поживні речовини і скорочує їхні втрати.

Найкращим матеріалом для підстилки є сухий подрібнений сфагновий торф, змішаний із соломою.

Є кілька способів отримання підстилкового посліду:

• субстрат укладають шаром 30-40 см, і мірою забруднення верхній шар перемішують із нижнім. Видаляють підстилковий послід після зміни поголів’я двічі-тричі на рік;

• торф укладають шаром 5-10 см. Мірою забруднення додають деяку його кількість із розрахунку 15-20 г на голову. Як підстилковий послід сягне заввишки 0,5-1 м, його видаляють з приміщення.

Сухий послід – сипке органічне добриво, має кращу транспортабельність, без різкого запаху, може зберігатися в сухому місці. Після зберігання протягом 6 місяців у закритих мішках і відкритому штабелі втрачає тільки 4-11% органічної речовини і 3-8% азоту. Вологість речовини – не більша за 20%. Концентрація у посліді азоту – 4-6%, фосфору (Р2O5) – 3-4%, калію (К2О) – 1,5-2%.

Безпідстилковий курячий послід – липка маса з різким неприємним запахом. У ньому міститься набагато більше поживних елементів, ніж у підстилковому посліді, в добре засвоюваних рослинами формах. У складі багато насіння бур’янів, яєць, личинок гельмінтів і мух, різних мікроорганізмів, серед яких і збудники хвороб.

Азот сечової і гіпурової кислот здатний швидко амоніфікуватися. Це збільшує його втрати за неправильного зберігання. Для зменшення втрат до безпідстилкового посліду додають торф’яну крихту чи торф, ґрунт.

Рідкий (безпідстилковий) послід отримують за кліткового утримання птиці, зазвичай курей-несучок. Його ділять на тверду і рідку фракції. За природного розподілення тверда фракція накопичується в горизонтальних відстійниках, а рідка надходить до накопичувачів. У такому разі вивантаження твердої фракції з відстійників – трудомісткий процес.

Рідкий послід містить сухої речовини 5-8%, азоту – 0,24%, фосфору – 0,21%, калію – 0,12%. У тому числі рідка фракція містить азоту 0,16%, фосфору – 0,06%, калію – 0,1%.

Як повідомлялося, дослідження посліду птиці допомагає проаналізувати її добробут.