Молокопродукти за рік подорожчали найменше з продуктів, – «Шувар»
Протягом року – з літа 2022 року дотепер – молочні продукти подорожчали найменше серед продовольчих груп.
Про це повідомив Іван Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільгосппродукції «Шувар» (Львів).
Так, за цей період молоко пастеризоване жирністю 2,6% і масло зросло в ціні на 13%, м’які сири – на 11%, сметана жирністю 15% – на 19%.
«По м’ясу першочерговою є проблема ціни на свинину, – зауважив радник директора. – За останній рік вона подорожчала на більш ніж 30%. Тоді як м’ясо птиці – лише на 17%».
Зменшення рівня доходів у людей позначилося на споживчих настроях у категорії м’яса – його стали купувати на 9-10% менше.
«Загалом структура продажів у нас тепер така: 46% – м’ясо птиці, 34% – свинина і 8,6% – яловичина», – зазначив Іван Стефанишин.
За аналітикою «Шувару», весна, літо й початок осені – час закупівель на ринках: м’ясо й молокопродукти тут купують 70% споживачів. А вже у пізньої осені й узимку переходять у супермаркети і магазини біля дому. Тому цінова пропозиція і частки продажів на оптовому ринку об’єктивні та відповідають загальнонаціональним трендам, додав Іван Стефанишин.
Як повідомлялося, яловичина подорожчала у червні на 2,1%.
Нагадаємо, світові ціни на молочну продукцію падають.