Експерт пояснив причину коливань цін на яйця
Ситуація на ринку курячого яйця змінилась після заборони експорту й транзиту аграрної продукції з України через Польщу та інші європейські країни.
На цьому наголосив начальник відділу продажів ТОВ «Інкуба» Євген Хайлов, пише журнал «Наше птахівництво».
По-перше, партії курячого яйця, що вже спрямували на експорт, але які ще не дійшли до кінцевого покупця, повернули в Україну. І це був геть немалий обсяг продукції, зауважив він.
По-друге, приготована й маркована партія курячих яєць на експорт вимушено пішла на внутрішній ринок України.
«Так обсяг курячого яйця, повернутий і переорієнтований на внутрішній ринок, обвалив його», – зауважив Євген Хайлов.
Тотальна заборона експорту української аграрної продукції призвела до перенасичення українського ринку харчовим яйцем.
«Господарства це відчули відразу: збільшилися залишки яйця на підприємствах. Відповідно, щоб їх зменшити, виробники почали знижувати відпускні ціни, – пояснив експерт. – Саме у цей період майже в усіх виробників відбувся сезонний приріст продукції: почався рознос і вихід на пік продуктивності основної маси поголів’я курей-несучок. Отже обсяг продукції, особливо дрібного яйця, зріс. Також це збіглося з сезонним зниженням ціни на яйце після Великодня».
Коли ж удалося домовитися про відновлення транзиту експортної аграрної продукції, ринок також зреагував, і ціна на куряче яйце почала відновлюватися, і вже є позитивний баланс, підкреслив Євген Хайлов.
«Нині в Україні не таке вже й велике виробництво харчового яйця, особливо як порівняти з 2014 роком, тому ринок відновлюється досить швидко, – зазначив він. – Проте й споживання скоротилося, тому ми все ще є експортозалежними».
За словами Євгена Хайлова, найперспективнішими для експорту традиційно є країни Азії й Африки.
Нагадаємо, у травні яйця подешевшали на 23%.