Спеціалісти поділилися технологією вирощування розсади салату
Спеціалісти компанії «Рійк Цваан Україна» поділилися досвідом вирощування розсади салату – однієї з наймаржинальніших культур.
Про це повідомляє AgroTimes.
У компанії наголошують, що основою вирощування салатів є якість насіння. Салати мають надто дрібне і не дуже зручне для роботи насіння.
Для висівання, особливо за використання касет і механічних способів висіву, компанія «Рійк Цваан» майже для всіх типів і сортів салатів, які представлені в асортименті, використовує в якості обробки насіння — дражування. За такого методу схожість і енергія насіння, на відміну від недражованого, наближається до 100%.
«Наступним і, безперечно, одним із найважливіших елементів технології вирощування є розсада. На думку багатьох спеціалістів із вирощування салатів, якісна розсада — це вже 80 % успіху. Для отримання доброго результату слід звернути увагу на торф, який має збалансовану кислотність та оптимальну структуру», – зазначають експерти.
Вони уточнюють, що найпопулярнішими касетами для салатів є на 144, 160 та 215 чарунок пірамідальної форми.
Після наповнення касет торфом проводять трамбування спеціальними маркерами, для цього можна використовувати інші касети такого самого типу, в які проводять висів таким чином, щоб насінина розміщувалася на глибині 0,5 см від поверхні касети. Потім касету рівномірно присипають чистим річковим піском чи вермикулітом: це допомагає краще утримувати вологу і полегшує проростання.
На наступному етапі касети щедро зволожують водою за дрібним розпиленням. Далі касети з висіяним насінням вміщують у камери пророщування, де має підтримуватись температура 18…20℃. Деякі фермери вважають сприятливою температуру 16…18℃, це також допускається, головне, щоб температура була стабільною без значних коливань в той чи інший бік.
Вологість у камері пророщування рекомендовано утримувати на рівні 85%.
За температури понад 25℃ сприймає навколишнє середовище як некомфортне для росту та розвитку і частково може не прорости до настання оптимальніших умов.
Після двох діб в камері пророщування касети виставляють на постійне місце.
Для оптимального росту і розвитку рослин потрібно проводити регулярні рівномірні зрошення рослин, в ідеалі їх має бути мінімум два: в першій та другій половині дня, але так, щоб рослини не входили в ніч перезволоженими. Температура води має бути в межах 12…17℃.
«Термін вирощування розсади салатів сильно залежить від періоду вирощування: це може бути від 17 днів влітку і до 66 взимку. Готова розсада має 4‒5 справжніх листка, здорову кореневу систему, яка має білий колір, заплітає рівномірно увесь об’єм субстрату в чарунці, не закручуючись у спіралі», – наголошують спеціалісти. Детальніше з асортиментом салатів можна ознайомитись за цим посиланням на офіційному сайті компанії «Рійк Цваан Україна» .