Тваринництво

Шашлик цього року подорожчав на 45%

Шашлик цього року подорожчав на 45%

У травні 2023 року шашлик обійдеться українцям у середньому на 45% дорожче, ніж торік.

Про це повідомили аналітики сервісу доставки Zakaz.ua, проаналізувавши ціни на м’ясо у провідних мережах ритейлерів.

Зазначається, що ціни зросли майже на всі види м’яса. Найбільше – на свинину, найменше – на яловичину. 

Найсмачніша частина свинини для шашлику – ошийок – проти травня 2022 року подорожчала в середньому на 49% – до 252 грн/кг зі 162 грн/кг. Свиняча лопатка без кістки та стегно зросли в ціні більше ніж на 60%, однак дешевші 200 грн/кг. Тоді як ціни на вирізку, корейку й ошийок перетнули цей показник. Найменше зросла ціна на вирізку – на 17%, і зараз вона коштує близько 209 грн/кг, тоді як торік – 179 грн/кг. 

Найвигідніше українцям буде приготувати шашлик із курятини, а також смажити гомілки, крила й стегенця на грилі, оскільки м’ясо курки в рази дешевше свинини та яловичини. Філе в супермаркетах коштує в середньому 145 грн/кг, стегна – 122 грн/кг, крила – 83 грн/кг, гомілки – 78 грн/кг.

Яловичий ошийок подорожчав лише на 2%, як порівняти з травнем 2022 року, тазостегнова частина й лопатка – на 6%. Своєю чергою, одна з найсмачніших частин яловичини – вирізка – навіть упала в ціні на 17%. Проте вартість цього найніжнішого шматочка очолює рейтинг, адже в середньому вирізку можна придбати за 420 грн/кг. 

До слова, інколи придбати вже маринований шашлик у супермаркетах буде дешевше, ніж приготувати його самостійно. Зараз у магазинах низки ритейлерів ціна на мариноване м’ясо коливається від 169 до 280 грн/кг.

Як повідомлялося, свинина живою вагою дешевшає.