Марганець запобігає ожирінню печінки у птиці
Марганець – один із життєво важливих мікроелементів для птиці. Він стимулює синтез білка у м’язах, глікогену – в печінці, підвищує активність Мg-АТФази, що зумовлює збільшення живої маси птиці.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Разом із залізом, міддю й кобальтом цей елемент впливає на процеси кровотворення. Марганець також бере участь у синтезі глюкопротеїдів. Він активує карбоксилазу, зменшує вміст піровиноградної кислоти в організмі, знижує потреби в тіаміні. Фермент пероксидаза містить 2 атоми марганцю, а піруватпероксидаза мітохондрій – 4.
Марганець стимулює дію гормонів передньої частки гіпофізу. Крім того, активує фермент фосфатазу, який впливає на формування кістяка та загалом на стан кісткової тканини.
Необхідний цей мікроелемент і для обміну аскорбінової кислоти та вітамінів групи В. Марганець впливає на статевий розвиток і розмноження. Водночас запобігає ожирінню печінки та сприяє загальній утилізації жиру в організмі.
За браку марганцю в раціоні птиці зменшується концентрація зв’язаних із холестерином ліпопротеїдів низької густини у крові, внаслідок чого виникає жирова інфільтрація печінки та посилене відкладання жиру.
Марганець пришвидшує утворення антитіл і спроможний стимулювати рівною мірою реакцію антиген-антитіло in vitro.
До того ж обмін марганцю в організмі птиці тісно пов’язаний із вітаміном D і, відповідно, з обміном кальцію й фосфору.
Крім того, марганець може заміщати магній в умовах in vitro у багатьох ферментних реакціях.
Нагадаємо, цинк, мідь, марганець і селен виконують функцію антиоксидантів.