Експертка застерегла від застосування хлорвмісних добрив
Практично всі ягідні культури дуже чутливі до хлору. Його негативний вплив проявляється у пригніченні рослин і, як наслідок, у зменшенні калібру ягід та зниженні урожайності, особливо за систематичного використання хлорвмісних продуктів.
Про це на своїй сторінці у Фейсбук зазначила Ірина Кобринець, дорадниця з ягідництва.
Неконтрольований вплив аніонів хлору спостерігається, в більшості випадків, внаслідок використання поливної води та з ґрунту (якщо в них є надлишок цього елемента).
«Я вважаю неприпустимим використовувати ще й хлорвмісні добрива або пестициди, особливо якщо є альтернативні варіанти – препарати на основі гідроксиду міді (косайд, чемп ультра, чемпіон) замість медяну екстра, в якому діюча речовина – хлорокис міді», – наголосила експертка.
Вона зазначила, що безхлорні добрива дорожчі, але вони повинні бути в пріоритеті відносно добрив, виготовлених на основі хлорвмісних речовин (нітроамофоска, хлористий калій).
«Раптового негативного ефекту від разового використання хлорвмісних продуктів ви не побачите, але при тривалому результат буде», – застерегла вона.
Ірина Кобринець додала, що якщо вже хлорвмісні продукти вже є на складі, то використовувати їх краще в кінці літа або восени.
Читайте також: Суницю варто підживлювати, коли ґрунт прогріється до +5⁰С