Тваринництво

Які показники важливі за селекції перепелів

За селекції перепелів особливу увагу приділяють ознакам, за якими спеціалізується порода чи лінія, пише журнал «Наше птахівництво».

Основні показники, які враховують у селекції і яєчних, і м’ясних перепелів:

– несучість за 34 тижні життя на початкову й середню несучку;

– жива маса молодняку у віці 4-6 тижнів, дорослої птиці – у 34-тижневому;

– заплідненість і виводимість яєць, вивід молодняку – за відтворення селекційного стада;

– статева активність самців;

– збереженість молодняку до 5-тижневого віку та дорослої птиці;

Жива маса перепелів різного напряму
продуктивності, г

– маса яєць у 8- і 34-тижневому віці.

Результати контрольного обліку ознак фіксують у спеціальних журналах. Для різних порід величина показників відбору може відрізнятися залежно від ступеня їхньої відселекціонованості. Оборот стада планують 1,7-1,8.

У лініях і породах м’ясних перепелів основними ознаками селекції є жива маса та м’ясні форми.

Процес вирощування перепелят різного напряму продуктивності контролюють за такими даними динаміки живої маси (див. таблицю).

Як повідомлялося, поглиблену селекцію перепелів здійснюють лише в індивідуальних клітках.