Овочі-Ягоди-Сад

Шведські споживачі покращили ставлення до генномодифікованої картоплі 

Шведські споживачі покращили ставлення до генномодифікованої картоплі 
ГМ картопля та контроль

Вчені Шведського університету аграрних наук провели дослідження, яке показало, що споживачі, які бачили, як генетично модифікована (ГМ) картопля росте на полі, і чули про її переваги для фермерів і навколишнього середовища, мають більш сприятливе ставлення до ГМ-культур загалом.

Про це повідомляє Міжнародний центр картоплі (CIP).

Зазначають, що селекціонери успішно вивели високоврожайні сорти картоплі, добре адаптовані до широкого діапазону країн, але стійкість до фітофторозу була проблемою. Хоча деякі з диких родичів картоплі дуже стійкі, перетворення генів, відповідальних за цю стійкість, з дикої картоплі в комерційно життєздатну привело до того, що картопля має гіркоту або інші властивості, які люди не люблять. Для цього потрібен тривалий і виснажливий процес зворотного схрещування, щоб відсіяти небажані «дикі» ознаки.

«Може знадобитися кілька десятиліть, щоб вивести сорт, який має стійкість до хвороб дикорослих рослин і характеристики комерційно популярної картоплі», — пояснює Марк Гіслен, головний науковий співробітник відділу біотехнології Міжнародного центру картоплі (CIP) і співавтор дослідження».

Ґіслейн пояснив, що біотехнологія дозволила селекціонерам перенести гени стійкості з диких видів картоплі в традиційні сорти, не змінюючи жодних інших їхніх характеристик. «Фермери, які вирощують цю картоплю, мають невеликий ризик втрати врожаю або потреби у фунгіцидах. Вони також, ймовірно, швидко приймуть їх, оскільки знають, що на них є попит на ринку, – каже він. – Але щоб масштабувати ці сорти, нам потрібна підтримка споживачів».

Дослідження Шведського університету аграрних наук показало, що після відвідання картопляного поля та донесення інформації про переваги ГМ технології для фермерів і навколишнього середовища, люди більш сприятливо ставилися до ГМ культур загалом.

Зазначають, що у той час як агентства з безпеки харчових продуктів погоджуються, що сорти сільськогосподарських культур, виведені з використанням генних технологій у селекції рослин, є такими ж безпечними для споживання людиною, як і ті, що вирощуються звичайним способом, генетично модифіковані (ГМ) харчові культури продовжують викликати сильну реакцію споживачів – переважно негативну – особливо в Європі.

Читайте також: ГМО-картопля має удвічі більшу врожайність та стійкість до посухи