Органічні фрукти містять більше антиоксидантів через стрес
Окислювальний стрес у рослин, що вирощуються за органічною та біодинамічною технологією, є інтенсивнішим.
Про такі результати досліджень у статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише доктор наук, академик ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» В’ячеслав Власов.
Дослідження доводить, що органічне та біодинамічне вирощування призводить до збільшення вмісту у плодах сполук з антиоксидантними властивостями. Таку закономірність було спостережено не лише у винограду, а й у яблуні на органічному вирощуванні: її плоди містили більше хлоргенової кислоти та флавонолів. Що ж до органічного та біодинамічного винограду, то у врожаю з таких насаджень вища концентрація амінокислот.
Ми також повідомляли, що більшість аргументів, які свідчать на користь традиційного виноградарства, ґрунтуються на фітосанітарному стані. Наприклад, у насаджень, ведених за органічною або біодинамічною технологією, значно вищий рівень ураження рослин оїдіумом — 2,02 та 1,89 бала порівняно із 1,02 у традиційній системі.