Середньопізні сорти винограду не набирають цукру через клімат
Фермерам, які планують закладати нові насадження столового винограду, краще орієнтуватися на ранні та ультраранні сорти.
Таку пораду дає в матеріалі в журналі «Садівництво по-українськи» Андрій Гайдай, власник розсадницького підприємства ТОВ «Виноград-Одеса».
«Чим північніше зона зростання, тим потрібні більш ранній термін дозрівання, – попереджає пан Гайдай, – тому що на даний момент всі вегетативні процеси у нас зрушилися на два тижні. Це означає, що середньопізні сорти, наприклад, Надія АЗОС на Черкащині не отримають достатньої кількості цукру».
Як ми повідомляли, наразі в Україні з’явилося багато нових технічних сортів винограду. Наприклад, червоні німецькі Каберне Кортіс, Регент, українські Левадійський Чорний, Красень.
З білих добрий термін дозрівання у Шардоне, і кияни його успішно вирощують, розповідає пан Гайдай. Також нормально себе показують німецькі білі сорти Соляріс, Йоханнітер.
Читайте також: 10-15 сортів винограду показують себе добре в Україні