Овочі-Ягоди-Сад

Проріджування зав’язі найдоцільніше для Голден Делішес і Ред Делішес

Проріджування зав’язі найдоцільніше для Голден Делішес і Ред Делішес

Завдяки прорідженню квіток отримують більші та смачніші плоди, що особливо актуально для Голден Делішес і Ред Делішес.

Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповідає Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор Варшавського університету сільського господарства (Польща).

Дослідник зазначає, що величина яблук залежить від кількості та розміру клітин, ці характеристики в різних сортів різняться. Основний поділ клітин відбувається під час зав’язування плоду у квітці, та пізніше, через 3–4 тижні після зав’язування. У цей час кількість клітин яблука зростає з 2 до 60–100 млн. Після закінчення інтенсивного поділу клітин подальший ріст плодів реалізується через сильне збільшення об’єму (розміру) клітин. Унаслідок росту клітини стають щораз більш округлими, і завдяки цьому зростає об’єм міжклітинного простору. 

Період, у який ріст плодів відбувається внаслідок поділу клітин, у яблук значно коротший, ніж період, під час якого збільшення плоду відбувається шляхом збільшення клітин. Легко дійти висновку, що чим інтенсивніше відбувається поділ клітин, тим більшою є кінцева маса плоду. 

«Правильне виконання хімічного проріджування квітів чи зав’язей, у результаті якого лишаються головні зав’язі, що розвинулися з найбільших королівських квіток, не погіршує придатності плодів до зберігання. Яблука, що постали з королівських квіток, містять на 20% більше кальцію, ніж плоди, що утворилися з бічних», – підкреслює професор. 

Він зауважує, що садівники, які відмовляються від проріджування квітів (тіосульфат амонію, карбамід тощо), боячись ризику ушкоджень приморозками, наразі мають препарати на основі бензиладеніну. Операція з хімічного проріджування зав’язі також зменшує витрати на ручну корекцію кількості зав’язей на дереві. 

«Окупність 1–2-кратного ручного проріджування є очевидною, особливо в таких сортів, як Голден Делішес і клонів Ред Делішес. Малі плоди цих сортів мають посередній смак, а великі — справжній делікатес», – підкреслює Казимир Томала.

Читайте також: Для збільшення розміру яблук дерева обробляють розчинами водоростей