Точка зору

Ціна продовольчої безпеки

Сергій Харін
керівник бізнесу Corteva Agriscience в Східній Європі

Повномасштабна війна робить Україну та весь світ значно вразливішою в питаннях харчування. Допомогти цьому зараз може спільна праця відповідального бізнесу

Коли до повномасштабної війни ми в Україні говорили про продовольчу безпеку, акцент робився на слові «продовольча»: забезпечимо збільшення виробництва товарів харчування, покращимо експорт та доступ населення до їжі – і продовольча безпека буде міцнішати. З цим завданням українські фермери, міжнародні інвестори та держава успішно справлялися навіть на фоні пандемії COVID-19 та війни на Сході України. Згідно даних Глобального індексу продовольчої безпеки (GFSI), який розробляє аналітичний підрозділ видання The Economist у партнерстві з міжнародною сільськогосподарською компанією Corteva Agriscience, оцінюючи стан продовольчих систем у 113 країнах, протягом 2020-2021 року на фоні глобального падіння рівня продовольчої безпеки в Україні її рівень зростав.

Все змінилося, коли ключовим словом стало «безпека», а точніше сказати – «небезпека». Повномасштабна війни росії проти України призвела до того, що рівень продовольчої безпеки в Україні став різко гіршати. Постійні обстріли цивільної, транспортної та логістичної інфраструктури, окупація територій, блокування портів призвели до того, що у вищезгаданому Індексі країна посіла останнє місце в Європейському рейтингу (26 місце з 26) та на глобальній мапі зайняла 65 сходинку серед 113 країн світу.

Якщо проаналізувати показники, з яких складається це число, то єдиний привід для оптимізму за даними аналітиків – Україна продовжує виробляти якісну та безпечну їжу, українці вживають достатньо якісного білку, а харчові продукти загалом є безпечні, хоча раціон середнього українця не відзначається різноманітністю.

Але виробити, виростити їжу та забезпечити нею людей, – це стало суттєвою проблемою. 

Через знищення ланцюгів постачання та інфраструктури для зберігання, руйнування господарств та виробництв, постійні обстріли територій, що роблять обробку полів інколи вкрай небезпечним заняттям, кількість виробленого продовольства зменшилася. Навіть працюючі підприємства часто не в змозі забезпечити обсяги на рівні 2021 року. А здорожчання логістики, палива, падіння курсу гривні призвели до помітного зростання цін для споживачів. Люди соціально-вразливих категорій – пенсіонери, хворі в шпиталях, ВПО, мешканці деокупованих та прифронтових областей тощо, не можуть забезпечити свої харчові потреби без сторонньої допомоги і в результаті багато хто не має доступу до необхіднішого.

В цих умовах забезпечення продовольчої безпеки стає відповідальністю бізнесу – фермерів, агрохолдингів, а також їх партнерів-постачальників ресурсів. Corteva Agriscience – чи не єдина велика компанія на ринку насіння та засобів захисту рослин, яка повністю підтримує Україну та з початку повномасштабного вторгнення вийшла з російського ринку, і попри війну продовжує надавати українським фермерам революційні технологічні рішення, що дозволяють їм бути більш продуктивними та стійкими навіть за умов військового часу і забезпечувати потенціал високої врожайності, сприяючи підвищенню рівня продовольчої безпеки. Ми підтримували фермерів з першого дня повномасштабного вторгнення і допомогли їм забезпечити посівну, а– найбільш постраждалі навіть отримали від нас безкоштовне насіння. Ми консультували та на надавали всю потрібну допомогу протягом сезону.

 З іншого боку ми підтримуємо значну кількість благодійних та гуманітарних проєктів, які допомагають українцям отримувати базове продовольство. Завдяки нам забезпечували хлібом деокуповані донецькі та харківські села, продовольчі набори від Corteva передавали ВПО на Сході, Заході та Півдні країни, самотні літні люди та люди з інвалідністю отримали життєво важливі для них харчі. Ми розуміємо, що в таких складних та трагічних умовах бізнес має допомагати тим, хто цього потребує, адже ми є частиною цього суспільства.

Війна щодня доводить, що кожен з нас відповідальний один за одного та за країну загалом. Цього року світ відчув, наскільки суттєва роль України в продовольчій безпеці світу, наскільки високу ціну платимо не тільки ми, але і інші залежні від нашого сільськогосподарського потенціалу регіони, за безпідставну та жорстоку агресію рф. Для нас велика честь працювати разом з українськими фермерами на продовольчому фронті, і ми продовжуємо зростати разом заради Перемоги України!