Органічний виноград значно більше уражується оїдіумом
У насаджень, ведених за органічною або біодинамічною технологією, значно вищий рівень ураження рослин оїдіумом — 2,02 та 1,89 бала порівняно із 1,02 у традиційній системі.
Про такі результати досліджень у статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише доктор наук, академик ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» В’ячеслав Власов.
Більшість аргументів, які свідчать на користь традиційного виноградарства, ґрунтуються на фітосанітарному стані, уточнює він.
«Важлива деталь: у посушливі роки різниці у рівнях уражень трьох типів виноградників не спостерігали, оскільки хвороба майже не розвивалася. А от рівень ураження винограду сірою гниллю різнився, зокрема, у традиційному виноградарстві він сягав 4,49 бала, а у біодинамічному — 4,82», – зауважує науковець.
Раніше ми писали, що традиційне вирощування винограду забезпечує 6,98 т/га врожаю. Тоді як органічне й біодинамічне — 4,27 та 4,35 т/га відповідно.