Агрономія

Через спеку і суховії втрати врожаю кукурудзи у багатьох областях становитимуть 20-50%

За останній тиждень в зв’язку з тривалою спекою і суховіями різко погіршився фізіологічний стан рослин кукурудзи в центральних, південних регіонах України.

 Про це йдеться на Фейсбук-сторінці спільноти «Центр агрономічних стратегій України».

Ситуація різна навіть в межах одного району певної області. Де пройшли ситуативні опади, там кукурудза виглядає добре. Але на великих площах Черкаської, Київської, Вінницької областей, ряді регіонів Полтавської, Дніпровської і Кіровоградської областей стан рослин дуже негативний.

«Верхні листки рослин кукурудзи почали засихати, змінили свій колір на салатний, мітелка на більшості рослин також засохла, качани висять до низу, як при вологості 14 %, але зерно ще в фазі молочно – воскової стиглості. Качан рихлий, стержень в середині обезводнений. Зерно кукурудзи в середині качана щупле, розміщене неправильними рядами. Візуально складається враження, що кукурудзу запечено вогнем. В ґрунті на глибині до 30 см волога відсутня, але нижче вона є. В чому причина такого стану кукурудзи», – повідомляють у спільноті.

​Після продуктивних опадів, які пройшли майже по всій території України в другій декаді серпня встановилася спека з суховіями. Навіть були пилові бурі. Все це призвело до швидкої втрати вологи з усіх вегетативних органів рослини, в тому числі і листків над качаном. Швидко висохла обгортка на качані і він повис до низу. Волога почала втрачатись і в середині стержня качана. Тобто відбулася природна десикації рослин, обезводнення клітин та їх загибель. Це призведе до втрати 20 – 50 % урожаю в залежності від поля, гібриду та інших факторів.

Нагадаємо, «Хмільницьке» почало силосування кукурудзи.