Агрономія

Районовані сорти скорочують витрати на технологію, – досвід

Районовані сорти скорочують витрати на технологію, – досвід

ТОВ «Агрофірма Прогрес-Агро» на Одещині віддає перевагу районованим сортам – під них відводять 60% площ. Це дає змогу мінімізувати ризики, і фінансові, і погодні, й отримати гарантований урожай у зоні ризикованого землеробства.

Про це пише директорка агрофірми Ольга Лазаренко у своїй колонці на AgroTimes.

«Це здебільшого сорти, виведені Одеським селекційно-генетичним інститутом, адже вони пристосовані і виведені спеціально для агрокліматичних умов Одещини, де фактично немає весни. Ми стрибаємо із зими одразу в літо з різкими перепадами температур», – зазначає Ольга Лазаренко.

Наприклад, цієї весни в регіоні денні температури повітря досягали +34°С, а нічні опускалися до +12°С. Це великий стрес для рослин, і якщо вони не районовані, то дуже сильно хворіють, навіть якщо це високоякісні німецькі або чеські сорти. Тож головна перевага районованих сортів – дешевша технологія вирощування, як порівняти з інтенсивною, і стабільні врожаї навіть за екстремальних погодних умов.

«Решту 40% посівних площ у нас займають імпортні високоінтенсивні сорти, які ми вирощуємо за інтенсивною технологією з повноцінним захистом, підживленням тощо. Тут, аби отримати гарні врожаї, потрібно добре «зарядити» ґрунт», – додала директорка господарства.

Раніше повідомлялося, як ефективно захистити зернові колосові від хвороб.