Параболічна скоба розпушує ґрунт у 2,24 раза ефективніше за плуг
Для найбільш ефективного розпушення ґрунту, збагачення його повітрям та збереження вологи у Національному науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» розроблено спеціальну замкнуту параболічну скобу знаряддя РВ-3, яка дає прощу перетину оброблюваної поверхні у 2,24 більшу, ніж плуг.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пишуть Михайло Савін, провідний науковий співробітник, Андрій Кувшинов, заввідділом механізації ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова».
Дослідники наголошують на особливостях нового інструменту:
• внаслідок оригінальної форми профіль скоби повторює лінію сколювання ґрунту, що зменшує тяговий опір на 20%;
• перетин скоби спроєктовано так, що вирізаний по контуру скоби ґрунт стискається і це покращує розпушеність;
• розпушення ґрунту скобою відбувається без перемішування шарів;
• збільшення обсягу розпушеного ґрунту проявляється в утворенні горбочка по лінії проходу скоби внаслідок витискання ґрунту догори.
«Порівняймо обсяги розпушеного ґрунту під час оранки плугом завглибшки 25 см і обробітку скобою завглибшки 70 см. Зважаючи на реальні розміри параболічної скоби, побудуємо її профіль і обчислимо площу перетину розпушеної смуги ґрунту. За максимального заглиблення на 70 см скоба утворює смугу завширшки 87 см і розпушує горбочок заввишки 10 см. Виконані розрахунки показують, що сумарна площа перетину становить 4869,75 см2 . У разі оранки плугом завглибшки 25 см (максимально рекомендована глибина оранки на виноградниках) площа перетину становитиме 2175 см2 , тобто в 2,24 раза менше», – зазначають Михайло Савін та Андрій Кувшинов.
Читайте також: Параболічна скоба зберігає вологу на виноградниках