Генномодифіковані томати можуть стати джерелом провітаміну D3
Учені Дослідницького парку Норвіч (Велика Британія) замінили один ген у ДНК томатів, щоб рослини могли виробляти провітамін D3, який під впливом сонця перетворюється на необхідний людям вітамін D.
Про це йдеться у публікації в журналі Nature Plants.
У статті йдеться, що нестача вітаміну D є поширеною проблемою, яка стосується близько 1 млрд людей в усьому світі. Джерелом речовин для утворення цього вітаміну є продукти тваринного та рибного походження.
Але провітамін D3 також синтезується різними рослинами, зокрема томатами, переважно у листках. Вчені редагували ген і виавили, що D3, який раніше виявляли лише у зелених плодах, тепер є й у стиглих модифікованих. Кількість провітаміну D3 в стиглому ГМО-томаті середнього розміру може сягати 30% добової потреби у зелених плодах і 20% – у червоних. Ще збільшити вміст провітаміну можна шляхом висушування червоних плодів на сонці.
У всіх інших аспектах ГМО-рослини не відрізняються від звичайних.
Читайте також: Вчені отримали фіолетові томати з пігментом буряка