Тваринництво

Зростає закупівельна ціна промислового молока-сировини

Зростає закупівельна ціна промислового молока-сировини

Вартість сирого молока, яке отримують заводи від молочнотоварних ферм, за останній місяць суттєво зросла.

Про це пише Інфагро.

Підставою для цього є низка чинників: відвойовані території, відновлення роботи заводів, продовження програми держзакупівель, напрацювання по експорту.

Перемога ЗСУ на півночі країни поновила доступ переробників до заблокованих регіонів і, відповідно, до молока. Оператори шукають варіанти збирання сировини, попри серйозно пошкоджену логістику, заводи відновлюють роботу, а ритейл і мережі налагоджують канали збуту.

Програма держзакупівлі скоротила бюджет, як порівняти з березнем, але все ще цікава для переробників – передусім можливістю швидко отримати кошти за реалізовану продукцію.

Експорт відновлюється повільно. Польща дала зелений коридор до своїх портів і потребує пунктів перевантаження товару в контейнери. Румунія, попри спрощення процедур, має обмежені можливості в порту Констанци і лімітовану кількість контейнерів.

Українські експортери нарощують обсяги до ЄС, традиційно працюють з Молдовою, навіть почали відвантажувати товар довгим шляхом до Казахстану.

Такі кроки підтримують попит у країні, вони необхідні через надлишковий промисловий баланс (в еквіваленті молока) у ІІ кварталі. Розрахунки аналітиків базуються на загальній пропозиції сирого молока на перероблення у 2022 році на рівні 2,7 млн тонн (у базі 3,4/3 із відхиленням -0,2 і +0,2 млн тонн) із паралельним зниженням попиту всередині України.

Потреба внутрішнього ринку (промислове використання в еквіваленті молока) цього року  суттєво скоротиться до 2,5 млн тонн (-27% до 2021 року) через міграційні процеси і падіння економіки, спричинені військовою агресією рф.

У квітні діє чинник дефіциту і зростання вартості паливно-мастильних матеріалів. Частка цієї статті в загальних витратах на виробництво і транспортування сировини значно зросла. Населення шукає інші канали реалізації і скорочує пропозицію молока для перероблення.

У другій половині квітня очікується подальше зростання закупівельних цін сирого молока.

Як повідомлялося, за I квартал Україна втратила близько 300 тис. тонн молока.