Що обмежує засвоюваність кормових жирів птицею
Додавання в раціон кормових жирів і олій для підвищення вмісту енергії – один із методів підтримки балансу обмінної енергії і запобігання зниженню несучості курей-несучок. Адже продуктивність птиці на 40-45% залежить від надходження енергії, на 20-35% – від надходження протеїну і на 10-15% – від надходження БАР.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Засвоюваність кормових жирів у шлунково-кишковому тракті птиці обмежена низкою чинників:
– Вік птиці. Молоді курчата не мають фізіологічного потенціалу для повноцінного засвоєння жирів, їхній організм не здатний заповнювати втрату кислоти, що міститься в жовчі після її виділення.
– Вид жиру, який використовують у кормі. За своєю структурою жирні кислоти в складі жиру можуть бути насиченими або ненасиченими. Останні містять 1-6 подвійних зв’язків і активніші та більш здатні до трансформації, як порівняти з насиченими жирними кислотами.
– Довжина шлунково-кишкового тракту птиці. Швидка прохідність та короткий шлунково-кишковий тракт у сільськогосподарської птиці означає знижену засвоюваність поживних речовин.