Овочі-Ягоди-Сад

Агроном порадила, як зменшити шкоду від заморозків на абрикосах

Агроном порадила, як зменшити шкоду від заморозків на абрикосах

Сьогоднішня та попередня ночі на заході України, де є значні площі садів, була з приморозком. У цей час активно цвітуть абрикоси. Тому врожай їх може значно постраждати. Для зменшення втрати застосовують дощування, тепловентилятори, скошують траву в міжряддях та застосовують гібереліни.

Про це в коментарі AgroTimes розповіла Тетяна Попович, головний агроном компанії «ФайноФрут» із Закарпаття.

«Найкращим заходом проти заморозків є дощування, – сказала вона. – Але це потребує величезних запасів води, встановлення дощувальних установок. Також застосовують тепловентилятори, що чіпляються за трактором і розганяють тепле повітря по саду. Ми застосовували комплекс заходів: викошували міжряддя, щоб земля краще прогрівалася вдень і віддавала більше тепла вночі, обкурювали сад великими димовими шашками, застосовували гібереліни, які допомагають абрикосі легше перенести стреси. Тому при заморозках хоч і відбулося прорідження, але основний урожай вцілів».

За словами спеціалістки, заморозки під час цвітіння кісточкових та й навіть зерняткових – постійне явище. Тому важливо готуватися до цього зарані. Прагнути до більш пізнього квітнення та застосовувати засоби захисту.

Читайте також: Ранньому цвітінню абрикоси запобігають правильним підбором ділянки