Сировари можуть наростити обсяги після падіння виробництва у березні
Ринок сиру відновлюється, хоч і повільно. Сироварам повезло, що вони були не дуже зав’язані на експорті. До того ж імпорт сиру припинився.
Про це пише Інфагро.
Найгострішою проблемою залишається логістика, хоча, як порівняти з виробниками свіжих молокопродуктів, у сироробів краща позиція. Загалом логістика наразі працює значно краще, ніж на початку березня: повертаються до роботи водії, ТРЦ відновлюють роботу.
Виробництво сиру скоротилося не настільки суттєво, як свіжих молокопродуктів. На окупованих і прифронтових територіях великих виробників сиру мало, і не всі вони навіть за таких умовах повністю припинили роботу, працюючи на локальні ринки.
Слід зазначити, що в лютому в Україні було зварено близько 4,8 тис. тонн сичужного сиру, понад 2 тис. тонн напівтвердих сирних продуктів і 3 тис. тонн плавлених сирів і сирних продуктів.
За оцінками Інфагро, у березні виробництво скоротилося на 20-25%. Але точної інформації щодо виробництва сиру не буде – Держстат під час війни не збиратиме ці дані.
Швидше за все, у квітні виробництво сиру вже не скорочуватиметься, можливо, навіть дещо зросте. За відсутності імпорту ринок зможе спожити запропоновану українськими сироварами продукцію. Державні закупівлі також є стимулом до виробництва.