Агрономія

Осередки підвищеної чисельності дротяників можливі на Івано-Франківщині

Осередки підвищеної чисельності дротяників можливі на Івано-Франківщині

У 2022 році в окремих полях просапних, овочевих та інших культур Івано-Франківщини дротяники утворюватимуть осередки підвищеної чисельності та шкідливості, насамперед, за ранньої дружньої весни та достатнього зволоження грунту.

Про це йдеться в розроленому спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області довіднику «Прогноз фітосанітарного стану агроценозів Івано-Франківської області та рекомендації щодо захисту рослин у 2022 році».

«Як і в попередньому році, високі температури повітря та нестійке і недостатнє зволоження грунту другої половини вегетації сприяли повітряногрунтовій посухості, і вологолюбиві фітофаги переміщувалися у більш глибокі шари грунту», – йдеться в довіднику.

В результаті осінніх грунтових розкопок встановлено, що дротяниками заселено 57% обстежених площ, що більше показників минулого року (36%), середня чисельність зимуючого запасу – 0,8 екз/кв.м., місцями до 1,3 екз/кв.м.,(Богородчанський, Снятинський райони), що теж вище показників минулого року.

Дотримання сівозміни, лущення стерні, зяблева оранка, сівба культур в оптимальні строки та захист насіннєвого матеріалу інсектицидними протруйниками будуть надійно контролювати чисельність цих шкідників.

Нагадаємо, у посівах озимої пшениці є активні прояви септоріозу.