Як домашнім сироварам підтримати місцеві громади
Учасники «Литовсько-української асоціації «Осередок сировара» ухвалили допомогу українським крафтовим сироварам за воєнних умов: порятувати молоко на фермах й уникнути голоду в тилу.
Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Тетяна Дядечко, очільниця «Осередку сировара» та власниця сироварні «КозаЧка».
«Поки молочні заводи не почнуть виробляти молочку домашні сировари можуть рятувати місцеві громади. Вже є успішні комунікації і ми продовжуємо розробляти найкращий алгоритм», – наголосила вона.
Литовський колега підготує відеорецепти сирів, які можна робити без пастеризаціі і складних температурних режимів. В основі – грецька бринза, яка довго зберігається в розсолі. Не потребує форм, пресування, холодильників, пакування, зазначила Тетяна Дядечко.
З Литви передадуть ферменти і закваски, зі Швейцарії та Франції – також закваски, ферменти й форми для сироваріння.
Крім того, можна зробити материнську закваску власноруч.
«Будуть рецепти інших простих продуктів: молочної карамелі, сушених сирів, топленого масла гі та інші, що мають довгий термін зберігання», – додала вона.
У Telegram уже створено канал «Сировари, тримаємося разом!»