Овочі-Ягоди-Сад

Малина втрачає продуктивність через «приховане голодування»

Малина втрачає продуктивність через «приховане голодування»

За даними науковців причинами зниження продуктивності малини до 30–40% є погіршення умов вирощування культури в ключові фази розвитку: відновлення вегетації –– ріст пагонів, початок цвітіння –– формування ягід, налив –– дозрівання ягід. 

Про це йдеться у статті в журналі «Плантатор»  Валентини Ямкової, кандидата сільськогосподарських наук, керівника відділу науки та агрохімічного сервісу ТОВ «ВІТЕРА Україна» — офіційного представника ТМ Nutrivant.

«Культура втрачає 10–15% потенційної продуктивності на кожному з цих етапів через зниження фотохімічної активності хлоропластів і прояв так званого «прихованого голодування». Причинами цього є: дисбаланс елементів живлення, зменшення інтенсивності фотосинтезу, збільшення концентрації амонію до токсичного рівня і вироблення етилену (гормону старості), зниження імунітету рослин», – зазначає дослідниця.

Вона наголошує, що в інтенсивних технологіях вирощування малини незамінними є експрес-методи визначення рівня рН, електропровідності ґрунтового розчину та проведення функціональної діагностики (ФД) рослин.

За даними науковців причинами зниження продуктивності малини до 30–40% є погіршення умов вирощування культури в ключові фази розвитку: відновлення вегетації –– ріст пагонів, початок цвітіння –– формування ягід, налив –– дозрівання ягід. 

Про це йдеться у статті в журналі «Плантатор»  Валентини Ямкової, кандидата сільськогосподарських наук, керівника відділу науки та агрохімічного сервісу ТОВ «ВІТЕРА Україна» — офіційного представника ТМ Nutrivant.

«Культура втрачає 10–15% потенційної продуктивності на кожному з цих етапів через зниження фотохімічної активності хлоропластів і прояв так званого «прихованого голодування». Причинами цього є: дисбаланс елементів живлення, зменшення інтенсивності фотосинтезу, збільшення концентрації амонію до токсичного рівня і вироблення етилену (гормону старості), зниження імунітету рослин», – зазначає дослідниця.

Вона наголошує, що в інтенсивних технологіях вирощування малини незамінними є експрес-методи визначення рівня рН, електропровідності ґрунтового розчину та проведення функціональної діагностики (ФД) рослин.

Систематичне проведення ФД рослин дозволяє своєчасно (до прояву візуальних ознак) виявити дисбаланс елементів живлення та запобігти втратам врожаю (графік 1).

Графік 1. Дисбаланс елементів живлення
за результатами ФДР