Тваринництво

«Нива Переяславщини» переведе завод із рендерингу на опалення соломою

Єдиний об’єкт у групі компаній «Нива Переяславщини» (Київська область), який поки опалюється газом, – завод із виробництва м’ясо-кісткового борошна та технічного жиру.

Про це розповів директор «Ниви Переяславщини» Віталій Шакель, повідомили в асоціації «Свинарі України».

«Запланували газову котельню на 4 МВт. Сьогодні займаємося запуском і налагодженням заводу, – зазначив він. – Однак уже провели перемовини і переходитимемо на солому – автоматичний котел на 4,5 МВт. Газ застосовуватимемо лише у випадку ремонтних робіт як резервну технологію».

Він зауважив, що з 2009 року всі свинокомплекси групи компаній опалюються соломою – котлами потужністю до 1 МВт.

«Ці котли невибагливі, – зауважив Віталій Шакель. – Біля кожного стоїть акумулююча ємність для води – до 100 м3, яка підтримує постійну температуру 60-80 ℃. Із  неї забирається вода для обігріву приміщень».

Солому пресують на полях за вологості 12-16% і зберігають у скиртах просто неба.

Адміністративний корпус опалюють за допомогою пелетного котла потужністю 1 МВт.

Комбікормовий завод потребує пари, оскільки є лінія грануляції.

«Встановили автоматичний котел на соломі потужністю 2 МВт із конвеєром, що подає сировину. Він генерує 3 тонни пари на годину, – зазначив Віталій Шакель. – Цього вистачає і на наше м’ясопереробне підприємство».

Весь процес контролює комп’ютер. Вологість соломи для такого обладнання має бути в діапазоні 14-16%, тому під ці котли побудували ангар на 2,5 тис. тонн соломи. 

Сушарки для зернових працюють на зрідженому газі.

«Систему встановили ще у 2015 році, але до минулого року не використовували, – уточнив директор «Ниви Переяславщини». – Коли ж почалося стрімке здороження природного газу (рахували при ціні 26 тис. грн/1 тис. м3), застосовувати зріджений газ виявилося вдвічі дешевше». 

Як повідомлялося, свинарям потрібно шукати варіанти здешевлення джерел енергії.