Тваринництво

Клітинну фуа-гра виробляти легше, ніж клітинне м’ясо

Клітинну фуа-гра виробляти легше, ніж клітинне м’ясо

Найперспективнішим способом задовольнити попит на фуа-гра й розв’язати проблему жорстокого поводження з птицею низка аналітиків м’ясної промисловості вважає отримання її із застосування клітинних технологій.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Уже в кількох лабораторіях отримали зразки клітинної фуа-гра, наприклад у французькій компанії Gourmey. Процес виробництва фуа-гра в Gourmey розпочинається зі свіжознесеного качиного яйця, з якого видобувають деяку кількість клітинного матеріалу. Клітини розміщують у «культиватор», і згодовують їм ті ж поживні речовини, що містяться в природному раціоні качок, – кукурудзу, овес, траву тощо.

Після того, як клітини розмножаться, в поживне середовище додають певну кількість жирів рослинного походження, щоб відтворити ефект примусової відгодівлі гусей і качок на клітинному рівні.

За словами генерального директора компанії, вирощування клітинної фуа-гра відбувається значно швидше, ніж натуральної: 3-4 тижні замість 3-4 місяців. Крім розв’язання етичних проблем, при цьому значно зменшується споживання ресурсів і негативний вплив на довкілля.

Клітинну фуа-гра виробляти навіть легше, ніж клітинне м’ясо, оскільки у неї немає такої складної структури, як у м’яса, й не треба її відтворювати.

До того ж ціни на фуа-гра більше сприяють клітинній технології, ніж ціни на м’ясо. Вже зараз компанія веде переговори щодо імпорту до США та деяких азійських країн. Також слід вирішити деякі питання законодавчого характеру.

Появу на ринку перших комерційних партій клітинної фуа-гра очікують найближчими роками.

Як повідомлялося, фуа-гра, отримана без примусової відгодівлі гусей, коштує втричі дорожче.