Україна втратила багато стійких сортів винограду
Із збільшенням кількості та непрофесійності селекціонерів-любителів з’являється чимало хворобливих та некомплексотійких сортів винограду. Це призвело до масового захворювання на мільдью, оідіум, бактеріоз виноградних насаджень.
Про це в журналі «Садівництво по-українськи» розповідає агроном-селекціонер Микола Завальний.
Він зауважує, що радянська влада із запровадженням буряківництва та зернових культур розпорядилась викорчувати виноградні насадження в багатьох районах України.
«Багато місцевих сортів були викорчувані і у Вінницькій області, навіть не залишилось назв», – зазначає Микола Завальний.
Наприклад, у Львівській області до Другої світової вирощували комплексостійкий сорт «Білий камінь» з великими на той час білозеленими гронами, вище середнього розміру з гарними смаковими якостями. Під час війни якийсь італієць встиг взяти кілька живців цього сорту і посадив його в Італії.
Цей сорт успішно вирощується там і сьогодні, а у Львівській області його повністю викорчували.
Читайте також: Сучасні сорти винограду адаптивні завдяки диким предкам