Елеватор

Безпечне сушіння можливе за дотримання оптимальних температур

сушіння

У функціонуванні сушарки важливою є робота теплогенератора, що опирається на закони фізики й робить процес сушіння якісним і безпечним. Зокрема, необхідно звертати увагу на дотримання допустимих температур сушіння та спалювання біомаси.

Про це під час Всеукраїнського практичного форуму «Власний елеватор» розповів директор компанії Тефф Юрій Фаренюк.

«Дотримання температури у зоні сушіння не вище 250° є для нас важливим постулатом. Ця температура є початком генерації газу з біомасою або іншими словами – підпалювання. Тому перевищення цього показника є небезпечним. Це спричиняє підпал всього, що є в сушарці: від пилу до всіх сухих речовин», – зауважує Юрій Фаренюк.

Ще одна важлива температура, якої можна досягти під час спалювання біомаси – 1200°. Утім, після перевищення цього показника розпочинається плавлення золи. Це призводить до зупинки роботи теплогенератора.

Разом тим потрібно також врахувати температуру спалювання хімічних сполук – 1000°.

«Досвід роботи із хімічними сполуками ми отримали, працюючи з паровими котлами для олійних заводів, що розміщені в центрі міста. Якщо температура спалювання нижче 1000°, то хімічні сполуки виділятимуть запах, що може потрапляти в зерно. А якщо ці сполуки потраплять у воду, то може утворюватися, наприклад, сірчана кислота, тобто, виникає кислотне середовище, що залишиться в кукурудзі. У роботі з котлами це потрібно перевіряти за допомогою газоаналізатора, бо котел має відповідати вимогам законодавства. У сушарці цього не видно. Так, за відсутності теплообмінника гази можуть потрапляти в кукурудзу. Але цей показник є принциповим для нас, тому ми балансуємо між 1000° і 1200°», – відзначає Юрій Фаренюк.

Нагадаємо, на пелетах чи біомасі сушити у 4-5 разів дешевше, ніж на газу.

Більше інформації про Всеукраїнський практичний форум «Власний елеватор» читайте тут.