Агромаркет

Експерт розповів про суми МПЗ для сільгоспвиробників та одноосібників

Експерт розповів про суми МПЗ для сільгоспвиробників та одноосібників

Принцип нарахування мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) побудовано таким чином, що його сума зменшується на суми податкових зобов’язань, що виникають у разі виплати орендної та заробітної плат, а також стосуються єдиного або земельного податків.

Про це у статті для The Ukrainian Farmer розповів завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш.

За словами науковця, враховуючи «заліковий» принцип нарахування мінімального податкового зобов’язання, розрахункова сума МПЗ для сільгосппідприємств зменшується на:

• ПДФО та ВЗ (сукупно 19,5%) із витрат на оренду — якщо орендна плата перевищує 10% НГО, то ця складова «покриває» майже 40% потенційної суми МПЗ;

• ПДФО та ВЗ (сукупно 19,5%) із витрат на виплату доходів фізособам, які перебувають у трудових або цивільноправових відносинах (незалежно від того, чи пов’язана їх діяльність із веденням сільгоспвиробництва) — виходячи з нормативу, два працівник на 100 га і мінімального розміру зарплати формується оподатковуваний фонд оплати праці більш як 1,5 тис. грн/га, відповідно, ПДФО + ВЗ становить понад 300 грн/га;

• ЄП 4-ї групи (у 2022 році — 0,95% НГО) — 270 грн/га.

Отже, сільгосппідприємствам у найгіршому для них разі доведеться доплатити не більш як 15% МПЗ, тобто 220– 250 грн/га, що не буде для них надто обтяжливим. Натомість в одноосібників, які самостійно обробляють свої паї або передають їх у неофіційну оренду, заліковуватиметься тільки сума земельного податку, яка досить часто не перевищує 100 грн/га (7% МПЗ).

Нагадаємо, практика застосування МПЗ негативно впливатиме на ринок сільгоспугідь. Раніше експерт назвав суттєві недоліки практики застосування МПЗ.