Як підвищити урожайність культур на Поліссі
За покращення умов зволоження в сприятливі роки, порівнюючи із середніми багаторічними даними продуктивність ріллі зростає в 1,4 раза. А в разі поліпшення поживного режиму ґрунту цей показник зростає в 1,7 раза.
Таких висновків дійшли науковці Сарненської дослідної станції та Інституту водних проблем і меліорації НААН на основі результатів багаторічних досліджень, пише журнал The Ukrainian Farmer..
Аналіз оптимізації всіх чинників показує, що середня багаторічна урожайність культур на природному фоні родючості в середньому по зональних ґрунтах змінюєтья таким чином:
- кукурудза – 3,5 т/га, за оптимізації водного режиму – 5,5, поживного режиму – 5,5-6, водного й поживного режимів – 8-8,5 т/га;
- пшениця озима – 2; за оптимізації водного режиму – 3,5-4; поживного режиму – 4-4,5; водного й поживного режимів – 7 т/га;
- жито озиме – 2-2,5; за оптимізації водного режиму – 3-3,5; поживного режиму – 3,5-4; водного й поживного режимів – 5-5,5 т/га,
- овес – 1,5–2; за оптимізації водного режиму – 3; поживного режиму –3-3,5; водного й поживного режимів – 4,5-5 т/га,
- ячмінь – 1,5-2; за оптимізації водного режиму – 2-2,5; поживного режиму – 3; водного й поживного режимів – 4-4,5 ц/га;
- картопля – 11-12; за оптимізації водного режиму – 23; поживного режиму – 30; водного й поживного режимів – 40-42 т/га.
«Одночасна оптимізація сівозмінного і водно-повітряного чинників, а також водно-повітряного і поживного режимів збільшить вихід продукції у 2,3 раза. Беззмінне вирощування кукурудзи на фоні систематичного застосування добрив, порівнюючи із шестипільною сівозміною на природному фоні родючості, збільшить продуктивність ріллі з 39,2 до 101,1 ц к. од./га, або в 2,6 раза», – зазначив Микола Зосимчук, заступник директора з наукової роботи Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН.
За його словами, оптимізація всіх чинників дасть змогу довести вихід продукції до 140 ц/га, або у 3,6 раза більше проти середнього.
Нагадаємо, урожайність культур підвищують лише 70% регуляторів росту.