Крона «кордон» дає високу врожайність винограду
Кордонне формування крони винограду неоднозначно впливає на продуктивність культивованих сортів та якість ягід.
Про це в журналі «Садівництво по-українськи» розповідає професор Миколаївського державного аграрного університету Іван Шевченко.
При збільшенні висоти формування крони вміст цукру ягід закономірно зменшується, особливо у сортів з тривалими термінами вегетації. Такі ж негативні прояви спостерігаються і при дозріванні однорічних лоз, що знижують їх зимо- та морозостійкість.
До недоліків «кордону» Іван Шевченко відносить обов′язкове спорудження вертикальної шпалери тривале формування багаторічної конструкції крони рослин, перевантаження пагонами і врожаєм. Його переваги: високі врожайність та продуктивність праці, здешевлення технологічних операцій, широке застосування техніки для обробітку грунту, обрізування та збирання врожаю, кращий фітосанітарний стан.
Читайте також: Кордонне формування винограду підходить для півдня