Агрономія

Які гербіциди найефективніші проти сегетальної рослинності на ріпаку

Які гербіциди найефективніші проти сегетальної рослинності на ріпаку

Ґрунтові гербіциди суттєво знижують забур’яненість агроценозу ріпаку озимого. Найвищу ефективність проти сегетальної рослинності забезпечують дво-трикомпонентні гербіциди, а також сумісне застосування препаратів із діючими речовинами метазахлор і кломазон, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Як показали дослідження Прикарпатської ДСГДС Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, біологічна ефективність цих гербіцидів становить від 87 до 89,7%.

«Гербіцид на основі метазахлору проявляє нижчу ефективність проти попередніх на 5,7-9,3%, а гербіцидна дія препарату з діючою речовиною кломазон була недостатньою й становила 62,4%», – зазначив науковець Іван Кифорук.

За його словами, гербіциди на основі метазахлору ефективно контролюють бур’яни: вероніку перську і польову, кропиву глуху пурпурову і стеблообгортаючу, незабудку польову, роман польовий, ромашку непахучу, зірочник середній, озимий злаковий – метлюг звичайний.

Дво-, трикомпонентні препарати ефективні ще проти маку самосійки, підмаренника чіпкого, а також ярих – лободи білої і багатонасінної. Гербіцид з діючою речовиною кломазон проявляє фітотоксичність у вигляді хлорозу (побіління листків) протягом чотирьох тижнів вегетації ріпаку.

Нагадаємо, ефективність застосування ЗЗР на ріпаку залежить від рН розчину.