Агроном пояснив вибір сортів ягід для органічного виробництва
Підприємство «Двіпа», що в Магдалинівському районі Дніпропетровської області, яке на 12 га вирощує органічні суницю садову, малину та порічки сорти ягід підбирало за принципом балансу врожайності та стійкості до шкідників та хвороб.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«По суницях маємо сорти Хоней та Апріка, червоні порічки – старого сорту Йонкер Ван Тетс, проте він витривалий і його потрібно менше захищати від шкідників та хвороб, малину вирощуємо ремонтантну сорту Джоан Джей. Він повністю влаштовує нас як за якістю ягід, так і за врожайністю. Єдине, що цей сорт є високоінтенсивним, тож більше уражується хворобами (фузаріозом, плодовою гниллю), – розповів Богдан Гнатюк, агроном підприємства.
На його думку, є багато інших сортів, які в чомусь навіть кращі за тих, що вирощують в господарстві.
«Приміром, сорт Аміра більш стійкий до хвороб та плодових гнилей, але все одно такого результату не дає. Джоан Джей, як на мене, – поза конкуренцією, адже я шукав сорт з оптимальними показниками якості та врожайності, – зауважив агроном. – До речі, серед літніх сортів набагато більше варіантів, ніж серед сортів осінньої малини».
Читайте також: Сушені органічні ягоди з Дніпропетровщини продавали в ЄС та США