Овочі-Ягоди-Сад

Туристи збирають більше плодів, ніж працівники

Туристи збирають більше плодів, ніж працівники

Фермерське господарство «Фрутмікс», що біля Ужгорода, перейшло на збирання фруктів туристами завдяки розташуванню та можливості збирати повністю стиглі плоди. Тоді як при збиранні працівниками такі фрукти падали на землю.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».  

«Спочатку ми працювали у звичайному режимі (ринки, супермаркети), але туди фрукти поставляють у стадії так званої технічної зрілості, тобто напівзеленими, це треба для того, щоб фрукт не зіпсувався до того часу, як його матимуть змогу реалізувати, – розповів власник господарства Микола Петрунь. – Але ж, коли персик чи абрикос достигне на сонці й дійде до стадії повної зрілості, смак його стає максимально розкритим. Утім, продукт швидко псується і ніхто таку продукцію приймати не хоче. А якщо ти рвеш незріле, то зріле падає на землю і його вже не продаси».

Фермер у Канаді побачив, як люди приїжджають до садівника, гуляють садом, кожен бере, що хоче, самі важать, а гроші залишають у скриньці. 

«Усе без участі господаря, але на той час я не був впевнений в тому, чи готовий наш споживач до такого, – зауважив Микола Петрунь. – Вихід був лише один – запросити гостей (а саме так я називаю наших покупців) безпосередньо до нас у сад щоб кожен мав змогу побачити, спробувати на смак нашу продукцію, зрозуміти, якою вона має бути насправді й тільки потім прийняти рішення купувати чи ні.

Розташування садів «Фрутмікс»  сприяє тому, щоб повністю перейти на самозбирання:  лише за 13 км від центру Ужгороду та за 4 км від траси Київ – Чоп.

«Люди радо відгукнулися, їм сподобалося, тому ми і надалі хочемо розвиватися саме в цьому напрямі», – підсумував садівник.

Читайте також: «Органічний сад» запросив на самозбір органічної лохини в Карпати