Учені зробили крок до виведення посухостійких сортів рису
Світове виробництво рису великою мірою залежить від опадів і потребує багато вологи. Втім, зростаюча частота та серйозність посушливих періодів, викликаних зміною клімату, ставлять вирощування цієї культури під загрозу, пише eurekalert.org.
Разом з тим деякі традиційні сорти рису вже пристосувалися до посушливих умов і можуть стати ключем до розробки стратегій для збільшення виробництва рису в умовах посухи.
«Якщо ми зможемо визначити гени, залучені до посухостійкості традиційних сортів рису, ми зможемо використати ці знання для виведення нових, більш стабільних, посухостійких сортів рису», – зазначив доктор Саймон «Нільс» Гроен (Департамент екології та еволюційної біології Університету Арізони), автор нового дослідження, що стосується посухостійкості рису.
У польовому експерименті, проведеному на Філіппінах, який тривав два роки і в якому брали участь тисячі рослин рису, доктор Гроен і його колеги використали панель з 20 різних сортів рису, деякі з яких добре витримують посуху.
Вчені дослідили, як посушливі умови впливають на моделі експресії генів у рисі, як рослини рису, що страждають від посухи, координують експресію генів між своїми коренями та пагонами, і як ці моделі експресії генів пов’язані з ознаками, що роблять рослини більш стійкими в посушливих умовах.
Відтак, команда науковців визначила низку ознак, пов’язаних з придатністю рослин рису в умовах посухи, таких як збільшення щільності коренів крони. Посуха мала більший вплив на моделі експресії генів у коренях, ніж у пагонах.
Нагадаємо, у Китаї цього року побили світовий рекорд урожайності рису.