Агрономія

Японські вчені вивели стійкий до передчасного проростання гібрид ячменю

Японські вчені вивели стійкий до передчасного проростання гібрид ячменю

Японські вчені створили новий генетично модифікований гібрид ячменю, який є стійким до передчасного проростання, пише eurekalert.org.

Як зазначив один із авторів дослідження, професор Університету Окаями Хіросі Хісано, завдяки технології CRISPR/Cas9 дослідники вивели ГМО-ячмінь, який має стійкість до передчасного проростання. Також у процесі розробки нового гібрида селекціонери уточнили відомості про вплив генів qsd1 та qsd2 на проростання насіння та розкрили важливу роль другої ділянки ДНК.

Професор Хісано та його колеги використали геномний редактор CRISPR/Cas9, щоб удосконалити стійкість ячменю до проростання ще до збирання врожаю, після сезону дощів або при різких підвищеннях вологості повітря.

У ході роботи японські дослідники детально вивчили вплив перепадів вологості навколишнього середовища на роботу двох ключових генів рослин, qsd1 та qsd2, які відповідають за ініціацію генетичної програми зростання насіння.

Щоб з’ясувати їхню роль у життєвому циклі рослин, вчені створили кілька ГМО-різновидів ячменю, у яких були пошкоджені або видалені всі копії обох генів за допомогою системи CRISPR/Cas9. Отримавши невелику кількість зерен цих варіацій злаку, вчені перевірили, як це насіння буде реагувати на зміни вологості.

Дослідження показали, що пошкодження другої ділянки ДНК призводило до того, що ячмінь повністю перестав реагувати на підвищену вологість. Пошкодження або видалення гена qsd1 призвело до помітного зниження в чутливості зерен до вологи, але при цьому насіння все ж могло проростати за висаджування ґрунт або підготовці солоду.

Керуючись цими міркуваннями, дослідники відібрали ті варіанти ячменю з пошкодженим геном qsd1, які виявилися найперспективнішими з погляду їх використання в сільському господарстві.

Таким чином, подальші польові випробування допоможуть вченим відібрати найперспективніший ГМО-варіант ячменю, використання якого не принесе фермерам втрату врожаю після раптових дощів.