Тваринництво

Як зменшити окисний стрес у птиці

Вологоутримувальна здатність м’язів птиці має важливе значення у збереженні високої якості м’яса, в якому вода становить близько 75% від ваги. Втрати вологи й зниження вологоутримувальної здатності м’яса є прямими наслідками окисного стресу в птиці, пише журнал «Наше птахівництво».

Істотні втрати вологи, як правило, обумовлені низьким рівнем якості білка, оскільки саме він визначає вологоутримувальну здатність м’яса. На кожному етапі виробничого процесу діє безліч чинників, здатних вплинути на якість білка, одним із яких є окисний стрес.

У стресових умовах, пов’язаних зі зменшенням споживання корму, тепловим впливом, високою щільністю посадки тощо, в організмі птиці виробляються вільні радикали, що запускають механізм окисного стресу.

До чинників, що провокують окисний стрес, належать і особливості джерел жирів, присутність інфекцій і мікотоксинів, розвиток реакцій на вакцину, високогірна місцевість, де знаходиться птиця тощо. Їхній вплив може пошкоджувати клітинні мембрани білка і тим самим знижувати його якість та функціональність не тільки за життя тварини, але й у забійній період. Описані пошкодження спричиняють виділення рідини з м’яса в процесі його перероблення, зберігання і теплового оброблення.

Додавання до раціону таких антиоксидантів, як селен і вітамін Е, допоможе зменшити окисний стрес і нейтралізувати вільні радикали в організмі птиці.

Нагадаємо, аналіз крові птиці дозволяє виявити різні патології, а дослідження посліду птиці допомагає проаналізувати її добробут.