Поле під кавуни готують з осені
У СТОВ «Тавріда» із села Виноградове Херсонської області що вирощує
30 га кавунів, ділянку під цю культуру готують з осені: після зернових поле лущать, а потім – переорюють на 30-32 см.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Кавуни сіємо після зернових по стерні, – розповів керівник господарства Олексій Теленик. – Після скошування зернових проводимо лущення поля, а потім пізно восени (в листопаді) оремо ґрунт на глибину 30–32 см. Ранньою весною (одразу після сходження снігу) для закриття вологи боронуємо поле легкою бороною. Через деякий час проводимо дві передпосівні культивації культиватором суцільного передпосівного обробітку ґрунту КПС-6 або КПС-4. Перша культивація — більш глибока, її проводимо на глибину 14–16 см, а друга йде безпосередньо перед сівбою на глибину загортання насіння. Добрива NPK 60:90:60 вносимо навесні під час передпосівної культивації».
За словами директора, застосовують комплексне добриво нітроамофоску. Норма внесення становить 30–50 кг/га залежно від особливостей ґрунту. Крім того, кавуни, які вирощують на зрошенні, за потреби підживлююють під час вегетативного періоду. Вносять водорозчинні добрива з поливною водою, тобто підживлююють рослини через «краплю». Для розрахунку норми добрив попередньо проводять лабораторний аналіз ґрунту.
Читайте також: Зрошення подвоює врожай кавунів