Як зробити ріпак економічно вигідною культурою в сівозміні, – досвід
Ріпак – це дуже перспективна культура: цінна у сівозміні (після неї врожайність культур значно вища), добре вичищає поле, медоносна.
У цьому переконаний Ярослав Бай, агроном ПП «Агрофірма „Дзвони”», пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Раніше побутувало хибне твердження, що ріпак виснажує ґрунт. На моє переконання, це хибна думка, – упевнений агроном. – Її потенціал варто використовувати, відпрацювавши технологію вирощування культури».
Так, у господарстві поле під ріпак добре удобрюють: восени вносять 280 кг/га NPK 8 : 20 : 30 з розрахунком, що частина елементів лишиться наступній культурі – пшениці. Під час сівби вносять 70 кг/га Yara Mila: на кислих ґрунтах – 16-27-7, на лужних карбонатах – 7-20-28.
Ґрунтово-гербіцидну схему застосовують наступну: 2 л/ га Бутізан стар і 130–150 г/га Комманд залежно від кількості гумусу.
По два рази обробляють регуляторами росту й протизлаковими гербіцидами, щоб забрати падалицю пшениці, восени обов’язково дають бор – усього 300 г/га чистого бору.
Навесні по мерзлоталому ґрунту вносять на гектар: 150 кг сульфат амонію, 300 кг селітри і 120 кг карбаміду.
«Ми постійно досліджуємо нові гібриди на демополі, тільки цього року висіяли 62 різних, – додав Ярослав Бай. – Аналіз результатів дозволив відпрацювати схему строків висіву різних гібридів».
Нагадаємо, ріпак у сівозміні за no-till покращує структуру ґрунту.