Зрошуваний виноград збільшує фінансові витрати на 26-27%
Вчені Миколаївського національного аграрного університету проаналізували обсяги фінансових та ресурсних витрат, ефективність їх використання та рівень окупності крапельного поливу.
Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
Дослідження проводились на 15-річних насадженнях сорту Ркацителі ВАТ «Таврія» (Херонська область). Використовувались контрольна ділянка без зрошення та три ділянки з різною долею найменшої вологоємності (НВ) грунту та на різних періодах вегетації.
Розрахунки показали, що на зрошення виноградників нормою 1134 м3/га за вегетацію, витрачається 476,2 кВт/год електроенергії (0,41 кВт/год/м3). Диференційований режим зрошення насаджень (100-80-70% НВ) скорочує витати електроенергії до 397 кВт/год, або на 16,7%. Найменші витрачати електроенергії — 266,7кВт/год склалися при ощадливому режиму зрошення на рівні 100-70% НВ впродовж всієї вегетації кущів.
Культивування зрошуваних насаджень винограду збільшує сукупні фінансові витрати з 36048 грн/га на контрольній ділянці, в середньому на 26-27%. У структурі витрат 65% складає вартість води та 35% – електроенергії
Сукупна вартість врожаю ягід винограду, залежно від рівня передполивної вологості активного шару грунту, коливалася в межах 105,3-96,3 тис. грн/га, у тому числі додаткового 35,1-26,1 тис. грн/га.
Читайте також: Учені пояснили, як вирахувати норму поливу винограду