Агрономія

Ранні сходи озимих колосових культур почали заселяти шкідники

Ранні сходи озимих колосових культур почали заселяти шкідники

Ранні сходи озимих колосових культур у Вінницькій, Полтавській та Чернігівській областях у допороговій чисельності заселяють та пошкоджують шкідники: злакові мухи (шведська, чорна пшенична, гессенська), попелиці, цикадки та хлібні блішки.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

Осередково на падалиці зернових в Запорізькій, Луганській, Одеській, Херсонській областях та на сходах озимини у Луганській області розвиваються  імаго та личинки хлібної жужелиці (0,2-2 екз. на кв.м), гусениці озимої совки, які пошкодили 1-3% рослин.

«Для попередження пошкодження сходів цими фітофагами та іншими ґрунтовими шкідниками рекомендовано проводити передпосівну обробку насіння дозволеними інсектицидними протруйниками», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у Лісостепу та Поліссі 1-12%, а на Вінниччині та Київщині 20-43% рослин падалиці пшениці уражені борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею, які будуть джерелом інфекції для посівів озимих зернових під урожай 2022 року.

«Варто мати на увазі, що вищезгадані збудники хвороб уражатимуть передусім нетоксиковані сходи культури, які вимагатимуть хімічного захисту», – додають фахівці.

Нагадаємо, щкідники озимого ріпаку заселяють до 10% сходів.