Тваринництво

Спалахи грипу птиці в особистих господарствах не перешкоджатимуть торгівлі, – МЕБ

Спалахи грипу птиці в особистих господарствах не перешкоджатимуть торгівлі, – МЕБ

Цього року на Всесвітній асамблеї делегатів МЕБ було ухвалено рішення щодо віднесення спалахів грипу серед птиці в особистих селянських господарствах до таких, які не впливають на торгівлю. Тобто якщо в країні зареєстровано спалах грипу птиці в особистому підсобному господарстві, то до таких країн не повинні застосовуватися торговельні обмеження.

Про це повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час XVI Міжнародної конференції «Птахівництво 2021».

«Наскільки швидко компетентні органи торговельних партнерів імплементують в національне законодавство цю рекомендацію МЕБ, ми побачимо впродовж одного-двох років», – додала вона.

Владислава Магалецька підкреслила важливе значення для експорту епізоотичної ситуації в птахівництві. Так, Україна відновила статус країни, вільної від високопатогенного грипу птиці. Зонування щодо грипу птиці вже визнані ЄС та ОАЕ, експортні обмеження зняли Гонконг та Сінгапур.

Водночас ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно та істотно зростає під час весняної й осінньої міграції, зауважила очільниця Держпродспоживслужби. У зв’язку з цим найефективнішими заходами, що мінімізують ризики поширення грипу птиці в Україні, є дотримання вимог біобезпеки і комерційними, і особистими селянськими господарствами, а також своєчасне реагування у випадку захворювання та вжиття заходів із локалізації та ліквідації захворювання.

Як повідомлялося, експорт м’яса птиці за сім місяців приніс Україні $382,6 млн.