Які чинники підвищують ризик захворювання на гіпокальціємію
Гіпокальціємія має бактеріальну природу. Проте існує низка чинників, які тією чи іншою мірою впливають на захворювання, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Серед них – генетична схильність (64%) – як індивідуальна, спадкова, так і породна. Найсприятливіші до гіпокальціємії такі породи корів (у порядку спадання): джерсейська, гернзейська, бура швіцька, голштинська, шортгорнська й айрширська. Худоба цих порід гірше засвоює вітамін D, ніж та, що має меншу схильність до гіпокальціємії.
Вікова (фізіологічна, продуктивна) схильність. Частота захворювання зростає за збільшення виробництва молока і послідовних лактацій. Якщо серед первісток захворюваність становить до 0,8% (молоді тварини здатні швидше мобілізувати кальцій із кісток з кістяка, що росте), то після другого отелення – до 4%, третього – до 7%, після четвертого – іноді понад 10%. З віком знижується метаболічна активність і здатність до всмоктування кальцію в кишківнику.
Аліментарні чинники метаболічних розладів. Основною аліментарною причиною є надмірне надходження кальцію в раціоні сухостійного періоду та недостатнє надходження вітаміну D, що, своєю чергою, призводить до гальмування синтезу паратіреоїдного гормону (ПТГ);
– технологічний: стрес, особливо температурний. Захворюваність на гіпокальціємію у корів за прив’язної системи утримання у 2,36 раза вища проти безприв’язного утримання;
– ендокринні патології (гіпопаратиреоз, надлишковий синтез глюкокортикоїдів);
– внутрішні неінфекційні хвороби: захворювання печінки (гострі й хронічні гепатити, гепатоз, цироз), камені в жовчному міхурі, захворювання підшлункової залози, хронічна ниркова недостатність, нефрити, запальні процеси в тонкому відділі кишківника.
Як повідомлялося, для запобігання гіпокальціємії у корів треба скоригувати раціон.