Перепелині інкубаційні яйця краще зберігають індекс білка, ніж курячі
На старіння інкубаційних яєць суттєвий вплив мають температура і вологість повітря. За умови збільшення температури на кожний 1 °С перепелине інкубаційне яйце додатково втрачає 0,018%.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Зі зниженням відносної вологи на 1 °С втрата вологи з яйця збільшується тільки на 0,0073%, тобто у 2,5 раза менше.
Індекси білка і жовтка перепелиних і курячих яєць, що свідчать про ступінь їхньої свіжості, закономірно знижуються мірою всихання або зниження щільності яєць.
При цьому перепелині яйця, як порівняти з курячими, краще зберігають індекс білка. Так, за 60 діб зберігання цей показник у курячих яєць знизився у 2,8 раза, а у перепелиних – у 2,35 раза. Індекс жовтка у перепелиних яєць, навпаки, менш стійкий до зберігання.
Нагадаємо, дрібні перепелині яйця втрачають масу швидше, ніж великі.