Промислове виробництво фруктів в Україні складає лише 17% від загального
Виробництво плодоягідної продукції сільськогосподарськими підприємствами в Україні в 2020 році становило тільки 16,8% від загального, або 340,5 тис. тонн. Втім, формувати стабільну ринкову пропозицію та стандартні партії плодоягідної продукції відповідно до європейських норм спроможні лише сільськогосподарські підприємства.
Про це розповідає Інна Сало, доктор економічних наук, оглядач журналу «Садівництво по-українськи».
Помітне місце сільськогосподарських підприємств лише з виробництва яблук — 7,4 кг на особу в рік. Однак це в 2,7 раза менше за господарства населення.
В Україні з виробництва плодів і ягід вирізняються регіональні лідери — Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Закарпатська області. Разом їхній валовий збір у 2020 році досягнув майже 50% загального виробництва країни.
Лідером з виробництва плодів і ягід на особу в 2020 році була Чернівецька область — 199 кг. Спостерігалися високі показники у Хмельницькій, Вінницькій та Закарпатській областях — 111–191 кг. Найменше виробляли плодів і ягід з розрахунку на особу в рік у Чернігівській, Сумській, Донецькій, Харківській, Миколаївській та Луганській областях — 16–34 кг.
Така варіація, за словами експертки, пояснюється різницею в географічному розміщенні плодових насаджень, чисельності населення, кількості домогосподарств тощо. Рівень споживання плодів і ягід на особу в рік через міжрегіональний експорт-імпорт продукції суттєво відрізняється від рівня виробництва.
Читайте також: Сільгосппідприємства вирощують 30% яблук