Інтенсивне землеробство призвело до майже повного знищення мікоризи
Інтенсивне господарювання впродовж десятків років призвело майже до повного знищення мікоризоутворювальних грибів.
На це звернув увагу Володимир Круть, старший мікробіолог Інститут прикладної біотехнології, компанія БТУ-ЦЕНТР, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«На наших полях мікоризи майже немає», – зазначив він.
За його словами, мікоризоутворювальний гриб дуже ніжний, він може брати необхідні йому цукри тільки з кореня рослини, але не з ґрунту. І якщо на полі немає рослини, що готова годувати мікоризоутворювальний гриб, він гине.
Тому чорний пар, переущільнення ґрунту, неправильна сівозміна (наприклад, із великою часткою ріпаку та редьки) знищують мікоризу.
Натомість рослина, що має мікоризу на корені, почувається краще у стресових умовах.
Результати численних досліджень свідчать: за посухи рослини мають значно кращі ростові характеристики та значно вищу врожайність; мікориза допомагає рослинам за умов спеки, за забруднення ґрунту важкими металами; засоленості та залуженості ґрунтів.
Наявність мікоризи у ґрунті сприяє розвитку рослин культур, що в результаті підвищує їх врожайність і збільшує прибутки підприємства.
Нагадаємо, виявлено спектр бактерій і грибів, ефективних проти соняшникового вовчка.